dobroge.tv

Live

Rezultate pentru eticheta "plaje "

Zeci de tineri cu dizabilități se bucură în aceste zile de mare și de soare pe plajele special amenajate pentru ei în Mamaia, Năvodari și Mangalia. Vorbim despre locuri dotate cu rampe de acces și scaune flotabile, cu ajutorul cărora, oamenii cu nevoi speciale se bucură de valurile mării. Sunt doar patru pe tot litoralul și toate au fost amenajate cu ajutorul unei fundații și bani de la sponsori.

Primul weekend de vară pe litoral a venit cu vânt alert, valuri bune pentru baie și soare strălucitor pentru un bronz de invidiat. Când vine vorba de vacanță, oamenii nu se uită la nimic și se gândesc doar să petreacă: plajele au fost azi mai pline ca niciodată, pentru un început de sezon. Sunt 70.000 de români la mare, toți veniți cu un singur gând: să se distreze cât mai mult și cât mai bine.

Sezonul estival a început. Însă, turiștii care au ajuns pe litoral în minivacanța de 1 Mai au găsit plajele nepregătite. Și asta pentru că unii operatori economici fie nu au intrat în posesia contractelor de închiriere sau documentația nu a fost completă, fie au renunțat să mai liciteze pentru anumite sectoare din cauza prețului crescut. Administratorii de plaje însă ne dau asigurări că cei care vor veni la mare în această vară vor găsi șezlonguri și umbreluțe. Problema o reprezintă însă beach-barurile.

Pe litoral se pregătesc plajele pentru noul sezon estival şi lucrările sunt în grafic. Doar la Eforie Sud muncitorii au fost întârziaţi de o epavă găsită pe fundul mării, pentru care Ministerul Culturii şi-a dat foarte târziu avizul pentru conservarea ei în aşteptarea cercetărilor arheologice. Constructorii care lărgesc plaja din Eforie au ocolit bucata cu epava. Până când vor veni cercetătorii zona a fost delimitată și astupată cu nisip pentru a conserva vestigiile istorice.

Un nou sezon bate la ușă, iar plajele au fost cel puțin la fel de pline de gunoaie ca în anii trecuți. Vorbim despre plastice, mucuri de țigară sau bucăți de lemn. Cea mai murdară plajă, spun specialiștii în mediu care au monitorizat tot litoralul, este cea a orașului Constanța. Ecologiștii mai spun că deșeurile nu afectează doar viețuitoarele marine, ci și oamenii.

Zecile de hectare de plaje noi apărute pe litoral nu au intrat cu acte în regulă în patrimoniul statului român. Trebuie cadastru, intabulare și Plan Urbanistic Zonal. Cu toate acestea, în 2023 ele vor fi exploatate turistic cu ajutorul unor soluții de compromis deoarece procedurile administrative de înregistrare a lor în patrimoniul statului nu vor fi finalizate mai curând de doi ani. Guvernul vrea să le închirieze chiar și așa, pe-o perioadă tranzitorie, însă operatorii de plajă nu vor să liciteze în astfel de condiții.

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233